Mangler du lige et ekstra puf i ryggen for at komme i gang med din daglige yin yoga praksis, så kommer der et puf her.

Det handler om fascia. Og fascia er virkelig vigtigt for at du har det godt. På alle niveauer.
(Det bedste du kan gøre her og nu for at forbedre dit bindevæv, er at begynde at drikke varmt, kogt vand)

Så først; hvad er det så det dér fascia?

Fascia er, hvad vi på dansk oftest kalder for bindevæv. Og det er også rigtigt, men det er vigtigt at forstå at bindevæv ikke kun er et lag væv mellem huden og vores indre. Fasciavævet findes i hele din krop og binder hele din form sammen. Lidt som et tre-dimensionelt spindelvæv. Fasciavæv omgiver alle muskler og organer og er det, der hæfter det hele fast på skelettet.

Bindevævet er et fletværk uden begyndelse og uden ende og enhver muskel og ethvert organ bor i et hus af bindevæv. Bindevævet er kroppens strukturgivende organ, men det skænker ikke kun den samlede krop form og struktur, det samler og adskiller også kroppens enkelte elementer og lader dem glide og bevæge sig frit indbyrdes. Uden bindevævet kunne vi ikke opretholde vores oprejste stilling og vor frie gang” – Dirk Bechmann

Fascia spiller en enorm rolle i at hydrere alle celler i kroppen og fungerer faktisk som et sekundært nervesystem, hvor cellerne sender besked til hinanden via bindevævet.

I de seneste års forskning på området er det blevet klart at fascia er vigtigt for relevant for hver eneste bevægelse du gør.

Og derfor vil du, hvis dit fascia er stift og sejt, have højere risiko for at lide af hovedpine, muskelsmerter, nakke og rygsmerter, begrænset bevægelsesfrihed, dårlig kropsholdning, dehydrering mm.

 

Og det måske mest interessante er, at tilstanden af dit bindevæv har afgørende betydning for kroppens aldringsproces.

bindevæv, yin yoga bornholm, kvinderetreat

Mange af de ting, som man ofte forbinder med aldring, såsom kroniske smerter, sygdomme, skader, stive led, sammensunket holdning og en generel forværring af bevægelsesfriheden hænger uløseligt sammen med tørt, stramt og sejt bindevæv.

Mange af de fysiske og smertefulde begrænsninger vi kan opleve, uanset alder, men måske især jo ældre vi bliver, er delvist et resultat af fascial ardannelse og akkumuleringen af tæt og tørt bindevæv omkring muskler og led, og selv i din hud!

Yin yoga træner og massérer bindevævet

Så at nære og pleje dit bindevæv så det bliver ved med at være sundt, hydreret og fleksibelt er en investering i din fysiske og mentale sundhed her og nu, men altså også en omsorgsfuld og ansvarlig måde at arbejde med kroppen, sådan så du undgår unødvendige lidelser i fremtiden.

Og her kommer din yin yoga praksis ind i billedet. For yin yoga, og især denne særlige form for yin yoga, der kombinerer yoga med Traditionel Kinesisk Medicin og nyeste studier i bindevæv, er en helt unik måde at arbejde og styrke dit bindevæv på.

Så hvis du endnu ikke kender til yin yoga, eller hvis du lige har brug for et motiverende puf i ryggen for at få din praksis i gang, så er her en liste over nogle af fordelene ved denne særlige form for yin yoga – hvor de fleste er resultatet af et sundt og fleksibelt bindevæv:

 

  • Forløsning af spændinger og stivhed i bindevævet
  • Forbedret kropsholdning
  • Øget hydrering af alle kroppens celler
  • Forbedret søvn og fordøjelse
  • Friere og dybere vejrtrækning
  • Bedre udrensning
  • Styrker cellefornyelsen – også i huden
  • Forbedrer hudens elasticitet
  • Forebygger aldersbetinget stivhed i kroppen

 

Vi vil gå meget mere i dybden med bindevæv og hvad sundt bindevæv betyder for kvindelig sundhed på Yin Yoga Retreatet til sommer.

Noget der kan hjælpe stift og sejt bindevæv her og nu er at drikke varmt, kogt vand.

 

4-dages_retreat_2018

RECOVERY

Castle on Island on the lake in Montenegro